Dynamisch Bewegen: een bewegingsmodel

Dynamisch Bewegen

Molenweg 208
6543 VK NIJMEGEN

T: +31 (0)24 - 356 48 96
E: post@dynamischbewegen.nl

Waarvoor

 Klachten die te maken hebben met het bewegingssysteem; vanaf het hoofd tot en met de voeten.

Uitgangspunt van Dynamisch Bewegen® is dat het bewegingssysteem als een zelforganiserend dynamisch systeem werkt. Het resultaat van deze zelforganisatie is bewegingscoördinatie. Voorwaarden voor de zelforganisatie zijn beweeglijkheid en bewegen. De kwaliteit van bewegingscoördinatie is daarom afhankelijk van bewegingsmogelijkheden van het bewegingssysteem. Het gecoördineerde bewegen zorgt ervoor dat structuren elastisch en dynamisch blijven.
      Bij pijnklachten en beperkingen bij het bewegen in het dagelijkse leven is het herstel van beweeglijkheid het doel van het veranderingsproces. Omdat het bewegingssysteem als een geheel werkt wordt ook bij specifieke lokale klachten naar het geheel gekeken. Het mobiliseren van de beperkingen verandert het bewegingsgedrag van het geheel en niet alleen van een specifiek detail. Door in termen van een systeem te denken en dit op het veranderingsproces toe te passen wordt er aan de voorwaarden van gecoördineerd bewegen gewerkt. Hierdoor kunnen de specifieke bewegingsvaardigheden veranderen zonder apart geoefend te worden, zoals lopen, traplopen, het opmaken van bedden, verschillende lighoudingen aannemen e.d.

Voorbeeld artrose
Bij gecoördineerd bewegen zorgt het samenspel tussen de structuren van het bewegingssysteem (zoals botten, spieren en bindweefsel) ervoor dat drukkrachten die op gewrichten inwerken omgezet worden in spankrachten. Bij verlies van beweeglijkheid kunnen drukkrachten niet meer voldoende omgezet worden in spankrachten.
         Als voorbeeld het heupgewricht: bij het lopen is er een wisseling van buigen en strekken in het heupgewricht. Eén van de factoren die ervoor zorgen dat het heupgewricht goed functioneert, is de volgende: rond om het heupgewricht zijn banden die bij een gecoördineerde strekbeweging in het heupgewricht om elkaar heen draaien. De gecoördineerde strekbeweging zorgt ervoor dat door deze draaiing van de banden drukkrachten in spankrachten veranderd worden wanneer we op één been gewicht hebben (= de standfase). Wanneer de beweeglijkheid in het heupgewricht beperkt is dan ontstaat er een toename van de drukkrachten doordat de banden niet om elkaar heen kunnen draaien. Hierdoor neemt de kans op slijtage (= artrose) toe.
       Wanneer er al sprake is van artrose in gewrichten dan is het toch mogelijk de dynamiek van de beweging te veranderen. Een verbetering van de beweeglijkheid zorgt ervoor dat de drukkrachten weer beter in spankrachten omgezet kunnen worden waardoor het gewricht ontlast wordt. De klachten kunnen aanzienlijk verminderen waardoor iemand veel beter in het dagelijkse leven kan functioneren. Het slijtageproces wordt afgeremd tot gestopt.

Een cliënte schrijft:
Ik ben 49 jaar en heb artrose in mijn knie. Dynamisch Bewegen van Sabine Kern heeft er voor gezorgd, dat ik weer normaal kan lopen, zonder dat mensen vragen: “Wat is er met je been?” Ik kan weer een wandeling maken zonder een week pijn nadien. Ik neem weer de trap naar de tweede verdieping, waar ik de lift nam. Ik kan weer veel actiever zijn, wat mijn conditie en gewicht ook weer positief beïnvloed heeft.
         Na een periode dat ik om de vier weken naar Sabine Kern ging en er snel verbetering plaatsvond, kom ik er nu om de 12 weken. Ik merk nog steeds kleine stukjes vooruitgang. Wat mijn omgeving het meest verbaast is dat ik nooit één spier verstevigende oefening heb gedaan en alle vooruitgang te danken is aan specifieke fricties, rekoefeningen en oefening met liggen of zitten op een tennisbal. Ik beveel het iedereen in mijn omgeving aan.

Voorbeeld idiopathische scoliose
De scoliosevorming is het resultaat van een ontwikkelingsproces dat niet naar behoren verlopen is. De vorm van scoliose die tijdens de groei ontstaat, de zogenaamde idiopathische scoliose, komt voort uit een combinatie van factoren. De wisselwerking tussen onder andere beperking van de beweeglijkheid op één of meerdere plaatsen, snelheid van groei, bewegingsgedrag en bewegingsvariatie bepaalt of het tot de vorming van een scoliose komt of niet.    
       Omdat vormen die uit processen ontstaan kunnen veranderen kan ook de scoliotische vervorming van de wervelkolom verandert worden. Door stap voor stap de bewegingsbeperkingen op te lossen waarbij de normale ontwikkeling en het proces van scolioseontwikkeling als leidraad dienen ontstaan nieuwe bewegingsmogelijkheden. Het bewegingssysteem krijgt de mogelijkheid zich anders te organiseren. De vorm van de wervelkolom verandert. Dat veranderingsproces kan op elke leeftijd op gang gezet worden. voorwaarde hiervoor is dat de wervelkolom niet operatief gefixeerd is.

Voorbeeld neurologische aandoeningen
Het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen® kan bij aangeboren en niet aangeboren hersenletsel toegepast worden. De bewegingsmogelijkheden als volwassene worden beïnvloed door de kwaliteit van de senso-motorische ontwikkeling als kind. Door de invloed van de ontogenetische ontwikkeling en de functie van de archaïsche reacties in de beschrijving van de motorische ontwikkeling mee te nemen, is het mogelijk het ontstaan van de zogenaamde pathologische patronen en van de idiopathische scoliose te verklaren.
        Door te onderkennen hoe de deformiteiten ontstaan kan men ook bij ernstig meervoudig gehandicapten de mate waarin ze zich ontwikkelen beïnvloeden, en zo meer ruimte voor de senso-motorische ontwikkeling creëren. Met dezelfde investering aan tijd en hulpmiddelen zijn door deze benaderingswijze op korte en lange termijn betere therapieresultaten te bereiken.

 

Dynamisch Bewegen

Molenweg 208
6543 VK NIJMEGEN

T: +31 (0)24 - 356 48 96
E: post@dynamischbewegen.nl

Copyright © 2015 - Dynamisch Bewegen