Skip to main content

Literatuur

Dynamisch bewegen

De documentatie van dit bewegingsmodel is in 2014 in het Nederlands gepubliceerd:
Dynamisch Bewegen: een bewegingsmodel
Het menselijk bewegingssysteem als dynamisch systeem
ISBN: 978-94-91197-25-3

2018 is deze documentatie in een gereviseerde editie in het Duits verschenen:
Dynamisch Bewegen: ein Bewegungsmodell
Das menschliche Bewegungssystem als dynamisches System
ISBN: 978-90-829320-0-3

Dynamisch Bewegen: een bewegingsmodel

Met dit boek en het daarin beschreven bewegingsmodel Dynamisch Bewegen® werkt de auteur een radicaal andere visie uit op het menselijk bewegingssysteem. Een visie die niet zozeer uitgaat van de meer gebruikelijke invalshoek van de onderdelen van dit systeem (spieren, botten en gewrichten), maar die juist ingaat op de continue wisselwerking en samenhang van deze onderdelen in relatie tot de krachten die erop inwerken binnen het geheel van het dynamisch systeem "mens". Na een uitgebreide theoretische inleiding waarin de relevant wetenschappelijke achtergronden en concepten worden beschreven die aan deze visie ten grondslag liggen, volgt in het tweede deel van het boek een concrete beschrijving van de werking en toepassing van deze principes bij de menselijke bewegingscoördinatie. De uitleg wordt ondersteund met duidelijke illustraties.

De auteur heeft een jarenlange ervaring als fysiotherapeute waarin zij heeft gewerkt met mensen met de meest uiteenlopende bewegingsproblemen en –beperkingen: van ernstig meervoudig gehandicapten tot sporters met een specifieke bewegingsvraag, van te vroeg geboren kinderen tot ouderen. Het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen® heeft zich daarbij in de praktijk bewezen als een waardevolle ingang die niet uitgaat van de problemen die iemand ervaart, maar die de onderliggende bewegingsbeperkingen wil oplossen door mensen weer in contact te brengen met de mogelijkheden die worden aangedragen door hun individuele bewegingssysteem. Mogelijkheden die, met voldoende inzicht in dit systeem, voor een ieder toegankelijk zijn of met de juiste begeleiding weer toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Boekrecensies

Barbara Habekotté (Bioloog, WUR)

Wil je echt meer inzicht krijgen in het beweegsysteem, als leek of als professional, dan is dit boek een aanrader. De schrijfster heeft namelijk brede ervaring opgedaan door het werken met verschillende doelgroepen en in verschillende disciplines zoals beschreven op haa...

  Contact

  Molenweg 208
  6543 VK NIJMEGEN

  T: +31 (0)6 29393435 (Nederland)
  T: +43 (0)664 93315393 (Austria)

  E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.