Skip to main content

Opleiding

Basisopleiding Dynamisch Bewegen

De basisopleiding Dynamisch Bewegen® omvat vijf modules. De inhoud van de modules is op elkaar afgestemd en de volgorde van de modules hoort daarom aangehouden te worden. De basisopleiding Dynamisch Bewegen® is pas na het volgen van alle vijf modules voltooid.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor mensen, die om professionele en/of persoonlijke redenen zich willen verdiepen in de functionele bewegingscoördinatie van de mens op basis van het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen®. De basisopleiding is interdisciplinair (anatomiekennis is geen voorwaarde). Vertegenwoordigers uit verschillende therapeutische, pedagogische en andere beroepen (bv fysiotherapie, onderwijs, Yoga, Dans) komen bij elkaar. De anatomische basis en de wijze waarop de functionele bewegingscoördinatie plaatsvindt zijn gelijk – de individuele mogelijkheden en toepassingen zijn verschillend. De basisopleiding Dynamisch Bewegen® is geen opleiding tot therapeut.

Opleidingsdoel

Basiskennis over de werkwijze van dynamische systemen, coördinatiedynamiek van het menselijk bewegingssysteem en de functionele bewegingscoördinatie. Het onderkennen van problemen in de functionele bewegingscoördinatie bij jezelf en bij anderen en het oplossen ervan middels verschillende strategieën. Het leren waarnemen van veranderingen, het kunnen sturen van een veranderingsproces en het kunnen afstemmen op het leerproces van een andere persoon zijn belangrijke onderdelen van deze opleiding.

Praktische informatie

Dagdelen

 3 dagen van 08.30 tot 17.30 uur, laatste dag van 08.30 tot 12.30 uur. Bijvoorbeeld donderdag t/m zondag of zaterdag t/m dinsdag.

Kosten

De kosten voor elke module zijn € 595,- (incl. 21% BTW) voor 4 dagen incl. syllabus, koffie, thee etc.

Locatie

De opleiding wordt gegeven in Nijmegen. Een andere locatie is in overleg mogelijk.

Werkgroep

Drie keer per jaar is er een werkgroep van 4 uur voor iedereen met een afgesloten basisopleiding Dynamisch Bewegen®.

De data voor 2024 zijn:

  • zaterdag 16 maart 2024
  • zaterdag 25 mei 2024
  • zaterdag 5 oktober 2024

 

Bijscholing

Elk jaar wordt een bijscholing met thema naar keuze georganiseerd. Deelname is alleen mogelijk na het voltooien van de basisopleiding Dynamisch Bewegen®.

Modules

Bekijk hieronder de inhoud van de verschillende modules.

Module 1

Theoretische achtergrond van het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen®, het menselijk bewegingssysteem als dynamisch systeem, coördinatiedynamiek, anatomie en  functionele bewegingscoördinatie van het hoofdgebied.

Module 2

Anatomie, functionele bewegingscoördinatie en relevante evolutionaire en ontogenetische aspecten van het centrum: wervelkolom, thorax, ademing

Module 3

Anatomie, functionele bewegingscoördinatie en relevante evolutionaire en ontogenetische aspecten van de bovenste extremiteit.

Module 4

Anatomie, functionele bewegingscoördinatie en relevante evolutionaire en ontogenetische aspecten van de onderste extremiteit.

Module 5

Gehele lichaamscoördinatie, motorische ontwikkeling, verdieping, verschillende toepassingen van het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen®, evaluatie

Maak kennis met Dynamisch Bewegen

Workshops & lezingen

Kennis maken met het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen® aan de hand van een thema, zoals voeten, wervelkolom, bekken, schouders. Een workshop is praktijkgericht. De theoretische uitleg aan de hand van skeletmodellen is ter ondersteuning van het praktische deel. Hoe het geleerde toegepast kan worden in het dagelijkse leven is een vast onderdeel van een workshop. Functionele bewegingscoördinatie wordt door Dynamisch Bewegen® toegankelijk. Dit kan in vorm van een korte introductie van drie uur, eendaagse of meerdaagse workshops of een workshop over meerdere avonden verdeeld. Kennis van anatomie is geen voorwaarde.

Workshops kunnen tevens in company op maat gegeven worden. De inhoud wordt dan afgestemd op de wensen van de aanvrager.

Op aanvraag kan er een presentatie over het bewegingsmodel Dynamisch Bewegen®, zoals de toepassing in de neurologie en orthopedie, op locatie verzorgd worden.

Agenda

Adaptiertes WATSU / Wassertanzen
Mobilisieren & Koordinieren mit Dynamisch Bewegen® bei Menschen mit Einschränkungen

Wann: 10.9.2024 bis 15.9.2024
Kursort: Freiland, Österreich www.schloss-freiland.at
Dozentinnen: Karla Caspers (Dozentin Aquatische Körperarbeit, Ärztin) und Sabine Kern

Zielgruppe:  der Veranstaltung sind Studierende und Praktizierende der Aquatischen Körperarbeit, die mit Menschen mit Behinderungen / Einschränkungen arbeiten wollen.

Inhalt: Durch die Beweglichkeit und Koordination der Praktizierenden können Einschränkungen der Behandelten kompensiert werden. Dadurch entsteht im Wasser eine Bewegungseinheit. In besonderen Fokus dieses Kurses steht also die Bewegungskoordination.
Mittels Dynamisch Bewegen® untersuchen wir die Koordination des Kopfes, des Rumpfes, inklusive der Schulter- und Hüftgelenke.
Dies werden wir in den Landeinheiten genau erarbeiten und dann in effizienten Dehnungen im Wasser umsetzen.

In diesem 50-Stunden-Lehrgang werden 20 UE als Dynamisch Bewegen® und 20 UE als Anatomie anerkannt.

Kontakt:  Karla Caspers Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                 Sabine Kern Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten: für dieses 5-tägige Seminar  € 660,- zzgl. Kosten für Unterkunft und Verpflegung
Max. 12 Teilnehmende

Mehr Information: https://www.watsu.at/de/iaka/

Anmelden: https://watsu.de/institut/seminare/buchen/958

Contact

Molenweg 208
6543 VK NIJMEGEN

T: +31 (0)6 29393435 (Nederland)
T: +43 (0)664 93315393 (Austria)

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.